Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

eduroam

U studenom slavljeničke 2021. godine predstavljamo eduroam

eduroam

eduroam™ (educational roaming) je roaming-usluga zamišljena pod okriljem Europskog udruženja akademskih i istraživačkih mreža (TERENA). Ostvarena je u sklopu međunarodnog projekta GÉANT.

Usluga eduroam omogućava studentima, nastavnicima i drugim članovima akademske zajednice besplatan i siguran pristup internetu u bilo kojem dijelu svijeta gdje je dostupna eduroam pristupna točka. Usmjerena je na omogućavanje bežičnoga, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa. Razvijena je pod sloganom Open your laptop and be online

Autentikacija u sustavu eduroam temelji se na standardima 802.1x i zasniva se na hijerarhiji RADIUS poslužitelja i elektroničkih identiteta koje izdaju matične ustanove korisnika. Hrvatska je uključena u sustav putem elektroničkih identiteta iz sustava AAI@EduHr.

eduroam je dostupan na brojnim lokacijama u Hrvatskoj te u 49 europskih zemalja, Kanadi, Australiji, SAD-u, Japanu i brzo se širi.

Slika: karta lokacija u Hrvatskoj

Slika: karta lokacija u svijetu

Slika: elektronička poruka poslana dan nakon prezentacije u Zagrebu, početak suradnje na eduroamu

Slika: početna shema (prijedlog) sustava eduroam

Slika: zemlje uključene u eduroam 2004. godine

Malo o povijesti nastanka usluge eduroam

Koncept i prototip eduroama nastali su 2002. godine u okviru radne skupine TERENA TF-Mobility na prijedlog Klaasa Wierenga (SURFNet). Prototip je predstavljen na TNC2003 konferenciji u Zagrebu. Prva testiranja provedena su među 5 institucija smještenih u Nizozemskoj, Finskoj, Portugalu, Engleskoj i Hrvatskoj.

Hrvatska institucija koja je vezana za same početke eduroama je Sveučilišni računski centar Srce.

Jedan od članova hrvatskog eduroam tima od njegovih samih početaka bio je mr. sc. Miroslav Milinović iz Srca koji nas je napustio ove godine i za kojim ćemo još dugo tugovati. Bio je predsjednik operativnog tima GÉANT eduroam, aktivan član globalnog vijeća za upravljanje eduroamom i savjetodavnih odbora Internet2 za eduroam kao i nekoliko drugih razvojnih i upravljačkih tijela povezanih s eduroamom.

Bio je neumorni zagovornik eduroama te mentor brojnim ljudima u međunarodnoj zajednici, pomažući novim federacijama da se pridruže globalnoj eduroam zajednici. Miro će biti zapamćen po tome što je bio mnogima prva kontaktna točka u svijetu eduroama.

U tim prvim danima eduroma, osim Klaasa Wierenga, vezano za samu bežičnu mrežu, puno su truda uložili i Vlado Rabljenović iz Srca, te Antonija Kojundžić i Zlatko Jelačić iz CARNET-a. Također donirajući napredno programsko rješenje NavisRADIUS Richard Perlman iz Lucent Technologies.

Kasnije su i ostale europske zemlje počele prihvaćati ovu ideju te su se postepeno priključile inicijativi. Tako je nastao eduroam.

Ubrzo se eduroam proširio i izvan europskih granica. Prva izvaneuropska zemlja koja se priključila eduroamu je Australija (u prosincu 2004. godine). Produkcijska usluga uspostavljena je u okviru EU FP6 projekta GÉANT2 (2008.), a razvoj i održavanje nastavljeni su u okviru EU FP7 projekta GÉANT3, te GÉANT4.

Usluge koje u sklopu eduroama Srce pruža zajednici

  • kordinacija usluge eduroam za Republiku Hrvatsku (NRO) (admin@eduroam.hr)
  • eduroam installer (CAT) - set programskih i konfiguracijskih skripti za brzo podešavanje uređaja koji se spajaju na internet putem eduroama
  • RADIUS SP hosting – za davatelje pristupa koji ga nisu u mogućnosti samostalno održavati
  • eduroam status - informacije o statusu eduroam usluge u Hrvatskoj
  • web sjedište eduroam s podacima o eduroamu, statistikama i podrškom za davatelje usluga i krajnje korisnike
  • eduroam sonde – funkcionalni nadzor eduroama
  • tehnička pomoć davateljima pristupa putem eduroama
  • nadzor sustava eduroam u Hrvatskoj te izrada i praćenje statistika
  • povezivanje i predstavljanje Hrvatske u međunarodnom eduroamu
  • praćenje i implementacija novih tehničkih rješenja koji se odnose na eduroam

Slika: eduroam tim iz Srca

Slika: funkcionalni nadzor eduroama putem mjernih sondi (2008.)

Slike: eduroam sonde 2015.

Ideje i inicijative nastale u Srcu

2003. | na sastancima TF-Mobility Srce se priklonilo grupi koja je podržavala eduroam (za razliku od rješenja na temelju VPN-a i Captive Portal)

2003. | implementirana prva pristupna točka u Hrvatskoj (zgrada Srca)
2004. | predloženo uvođenje 802.1x standarda za autentikaciju mrežnih priključaka u studenskim domovima  te napravljeno izvedbeno rješenje
2007. | inicijalna ideja za nadzor proxy RADIUS poslužitelja – danas se koristi za nadozor eduroam hijerarhije u svijetu i Hrvatskoj
2008. | inicijalna ideja za funkcionalni nadzor eduroama putem specijaliziranih uređaja – mjernih sondi

2011. | inicijalna ideja za eduroam installer, nastala nakon analize stanja, 2012. pušten u produkciju, a 2021. prijeđeno na CAT (eduroam installer je bio prvo takvo rješenje za sustav eduroam u cijelom svijetu)

eduroam u gradovima:

2013. | grad Čakovec postao je prvi grad u RH koji putem svoje bežične mreže nudi uslugu eduroam
2015. | centri gradova Zagreb, Rijeka i Opatija pokriveni su eduroam signalom
2016. | na Europskim sveučilišnim igrama svim je sudionicima Igara suradnjom Srca kao nacionalnog koordinatora usluge eduroam i gradova domaćina igara Zagreba i Rijeke omogućen besplatni bežični pristup internetu

2017. | eduroam je po prvi puta dostupan u ZET-ovim autobusima i tramvajima
2015. | realizirana eduroam sonda za funkcionalni nadzor eduroama

Promotivna događanja i događanja za korisnike

Budi uvijek @home koristi eduroam

Srce je 8. do 11. travnja 2013. godine prvi puta u četiri hrvatska grada: Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu organiziralo eduroam tjedan - događanje kojem je cilj bio na što kvalitetniji način prenijeti potrebne informacije i znanja te prikazati mogućnosti i značenje usluge eduroam. "Budi uvijek @home koristi eduroam" bilo je događanje zamišljeno da korisnici posjete jednu od lokacija događanja i pokažu kako koriste eduroam te pri tome preuzmu svoj eduroam suvenir.

Brojna su i druga događanja organizirana za promociju eduroama tijekom proteklih godina.

Uporaba eduroama

Središnji RADIUS poslužitelji obradili su tijekom 2020. godine 88.452.354 uspješna zahtjeva za bežični pristup i 43.341.460 uspješnih zahtjeva za žičani pristup.