Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

OBRAZOVNE USLUGE SRCA

U veljači slavljeničke 2021. godine predstavljamo obrazovne usluge Srca

Obrazovne usluge Srca

Srce gotovo od samog osnutka omogućava stjecanje novih znanja o primjeni tehnologije svima zainteresiranima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. U prvih 49 godina postojanja obrazovnih usluga Srca može se reći "jedino stalna potreba za stjecanjem novih znanja i vještina jest". Bogatu povijest razvoja obrazovnih usluga Srca moguće je pogledati na stranici Crtice iz prošlosti, a ovaj vam mjesec predstavljamo usluge koje danas čine jezgru obrazovne ponude Srca. 

Tečajevi Srca - osnovni obrazovni programi ili tzv. osnovni tečajevi Srca uključuju cijeli niz raznovrsnih tečajeva koji omogućavaju široj zajednici kvalitetno i raznovrsno obrazovanje u području informatičke pismenosti, primjene računala, Interneta, osnovnih i naprednih aplikacija te IT alata. Popis Tečajeva Srca čini više od 50 različitih tečajeva, a polaznici ove skupine tečajeva najvećim su dijelom studenti, nastavnici i građani.

U okviru usluge Obrazovni programi za IT specijaliste održavaju se specijalistički tečajevi, seminari i radionice iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija za sve koji žele steći znanja i vještine iz područja računalno-komunikacijske infrastrukture. Svima zainteresiranima, a posebno djelatnicima visokih učilišta i javnih instituta kroz naše obrazovne programe Linux akademija i edu4IT (Sistemski administrator 1 i 2) omogućavamo stjecanje novih, ali i usavršavanje postojećih znanja i vještina vezanih uz sistemsku administraciju Linux i Windows poslužitelja. Informacije i novosti redovito objavljujemo na portalu sistemac.srce.hr

Ispitni centri Srca mjesto su na kojem svi zainteresirani mogu polagati ispite i steći međunarodno priznate certifikate dostupne putem organizacije Pearson VUE. Dugogodišnja kvaliteta rada našeg ispitnog centra dodatno je potvrđena i putem provjera tajnih kupaca organizacije Pearson VUE. Izrazito smo ponosni na postignute rezultate kao i na brojne zadovoljne korisnike našeg ispitnog centra. Od početka rada ispitnih centara 2003. godine, u Srcu je polagano više od 12.000 ispita.

Aktivnosti unutar usluge Analiza podataka u obrazovanju i znanosti provode se u dva glavna područja. Prvo je područje planiranje i održavanje obrazovnih aktivnosti u cilju osposobljavanja polaznika za samostalno izvođenje kvalitetne statističke i grafičke analize podataka uporabom statističkog softvera kao što je R. Drugo je područje provođenje analiza i izvještavanje na temelju dostupnih podataka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, što uključuje akademsku analitiku i analitiku učenja. 

Slika: Raspon godišnjih prosječnih ocjena predavača osnovnih i specijalističkih tečajeva u posljednje tri godine je od 4,87 do 4,94. Čak 99,59 % polaznika obrazovnih usluga Srca u posljednje tri godine preporučilo bi Srce svojim prijateljima i kolegama.

Kako nastaju obrazovni materijali u Srcu?

Obrazovni materijali koji se koriste za održavanje tečajeva, seminara i radionica rezultat su rada zaposlenika i vanjskih suradnika Srca. Uobičajeni postupak izrade nekog obrazovnog materijala počinje izradom plana i programa tečaja na temelju kojeg nastaje sam sadržaj. Osmišljavanje sadržaja tečaja aktivnost je koju vodi autor tečaja, a u tom procesu usko surađuje s urednikom tečaja, uobičajeno članom tima obrazovnih usluga. Nakon dovršetka tečaja slijedi njegova recenzija, a potom i lektura, kako bi se osiguralo da tečaj bude dovoljno kvalitetan da "izađe" pred vas, naše polaznike. 

Putem anketa na kraju obrazovnih aktivnosti rado slušamo vaše prijedloge, komentare i iskustva. Veseli nas svako pozitivno iskustvo, svaki trenutak spoznaje o novim mogućnostima tehnologije, a najviše trenutak kada dobijemo povratnu informaciju da se stečeno znanje uspješno primijenilo u svakodnevnom radu. U posljednje vrijeme posebno nas vesele komentari polaznika koji žive izvan Zagreba te su, zbog novog načina održavanja tečajeva u online okruženju, dobili mogućnost sudjelovati na tečajevima na kojima inače ne bi imali priliku sudjelovati.

Iza tečajeva koje je Srce izradilo, osim zaposlenika Srca, stoji i velik broj suradnika kao što su autori, recenzenti i lektori. Svi su oni svojom stručnošću i angažmanom pridonijeli kvaliteti tečajeva i obrazovnih programa koje Srce ima u ponudi. Neke od naših najdugovječnijih suradnji odnose se na one s vanjskim predavačima, honorarnim suradnicima. Suradnja s nekolicinom njih počela je prije 15-ak godina, još u njihovim studentskim danima, da bi se nastavila i nakon zaposlenja. Uz svoj redovan posao mnogi od njih odlučili su zadržati i povremeni predavački angažman, prvenstveno motivirani svojom ljubavlju prema prenošenju znanja.


Slika: Broj objavljenih obrazovnih materijala (priručnika, snimki seminara i predavanja) u otvorenom pristupu.


Slika: Broj preuzetih obrazovnih materijala (priručnika, snimki seminara i predavanja) u otvorenom pristupu u posljednje tri godine

Obrazovni materijali koje su izradili zaposlenici i suradnici Srca zajednici se daju na korištenje putem mini-portala Srce i otvoreno obrazovanje. Na portalu se mogu pronaći priručnici za tečajeve i drugi obrazovni materijali, a svi se mogu preuzeti i koristiti pod uvjetima licencije Creative Commons.

Informacijski sustavi kao podrška obrazovnim aktivnostima Srca

Za provedbu obrazovnih aktivnosti Srca od velikog su značaja naši informacijski sustavi: sustav za prijavu na tečajeve abc.srce.hr, sustav za online tečajeve Srca lms.srce.hr te portal sistemac.srce.hr.  Sustav za prijavu na tečajeve Srca uspostavljen je sada već davne 2003. godine i uvelike je olakšao prijavu na učioničke tečajeve našim zainteresiranim polaznicima. Sustav za online tečajeve uspostavljen je u samim začecima e-učenja u Hrvatskoj, 2006. godine, i danas omogućava učenje s udaljene lokacije za više od 27.000 polaznika. 

Važan preokret na obrazovnim uslugama Srca

Bio je početak ožujka 2020. godine, a u Hrvatskoj je već bio zabilježen određeni broj slučajeva zaraze koronavirusom. Nakon procjene stanja, u skladu s epidemiološkim mjerama koje su tada bile na snazi, donesena je odluka da se obrazovne aktivnosti u učionicama privremeno obustave. U narednom razdoblju svoje smo snage usmjerili na druge zadatke, željno iščekujući priliku da se vratimo u naše učionice. Redoviti upiti polaznika neprestano su nam potvrđivali da želja za učenjem kod naših polaznika postoji i dalje, bez obzira na epidemiološku situaciju.

Nemogućnost da se, zbog epidemioloških okolnosti, tečajevi održavaju u uobičajenom "učioničkom" obliku potaknula nas je na promišljanje o tome kako bi tečajevi mogli biti organizirani, a da se pritom zadrži sve ono dobro, zbog čega polaznici biraju upravo Srce kada se žele obrazovati u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu pripreme i održavanja tečajeva i obrazovnih materijala za nastavnike, studente, IT stručnjake i širu zajednicu u kojem tehnologija ima nezaobilaznu ulogu, prilagodba je bila uspješna te su danas polaznicima na raspolaganju i tečajevi u online okruženju uz vodstvo predavača.

Ova promjena u načinu održavanja tečajeva donijela nam je i dobrih stvari, a jedna od najvažnijih je mogućnost da i polaznici koji nisu smješteni u Zagrebu koriste obrazovne usluge Srca. Prema povratnim informacijama naših polaznika, zaključujemo da su neki od njih čak pomalo i "zahvalni" pandemiji zbog toga. 😊

 

Neki od najboljih trenutaka koji pamtite?

Svaki dovršeni posao ili projekt pamtimo kao važan trenutak u našem radu, no ono što nas posebno ispunjava i motivira su pozitivni komentari polaznika.

U ovom smo grafičkom prikazu saželi pojmove koje često koristimo i koje čine sastavni dio naših aktivnosti. Hvala svim našim dragim vjernim polaznicima. Pozivamo vas da i dalje učite s nama!😊

Fotografije učionica kroz vrijeme