Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

Mrežne infrastrukture i usluge Srca

U rujnu slavljeničke 2021. godine predstavljamo Mrežne infrastrukture i usluge Srca.

Mrežne infrastrukture i usluge Srca

Mrežne infrastrukture i usluge Srca

Kako bi se osigurala dostupnost usluga Srca krajnjim korisnicima, usluge moraju biti dostupne preko računalne mreže što čini mrežne infrastrukture Srca temeljem svih ostalih usluga Srca. Mrežne infrastrukture Srca moraju osigurati dovoljne kapacitete i visoku pouzdanost uz odgovarajuću sigurnost te kontinuitet poslovanja uz sve negativne scenarije koji se mogu događati: od ispada pojedinih mrežnih uređaja ili veza između mrežnih uređaja do ispada cijelih podatkovnih sjedišta.

Na putu korisnika do usluga Srca ne postoji jedna mrežna infrastruktura, već korisnici prolaze kroz niz mrežnih infrastruktura od kojih velikom većinom ne upravlja Srce. Tako i u Srcu možemo izdvojiti niz mrežnih infrastruktura koje su u konačnici jedna cjelina, ali su i posebne zbog toga što poslužuju različite korisnike, koriste različite tehnologije ili imaju manju ili veću važnost. Neke od značajnijih mrežnih infrastruktura i usluga Srca su:

  • Mreža Srca koja osigurava dostupnost Srce usluga krajnjim korisnicima, ali i siguran pristup administratorima usluga Srca,
  • CIX koji osigurava razmjenu internetskog prometa za sve davatelje internetskih usluga u Repubici Hrvatskoj (komercijalni, nekomercijalni, privatne mreže),
  • Znanstveno-učilišni kampus Borongaj koji osigurava mrežne usluge za korisnike na Kampusu
  • WLAN kojim se upravlja velikim brojem bežičnih točaka u studentskim domovima i viskokoškolskim ustanovama,
  • VoIP koji osigurava uslugu internetske telefonije za Srce i ostale visokoškolske ustanove uključene u uslugu

Srca ima dugu tradiciju (sjeća li se još tko mreže terminala mainframe računala?) nositelja poslova održavanja računalnih mreža nastalih za potrebe znanstvene i obrazovne (visokoškolske) zajednice u RH.

Slika: Dobriša, Ivan i Davorin, dio tima iz Srca zaslužan za spajanje Hrvatske na Internet, uz mrežnu opremu pomoću koje se spajanje realiziralo

Izgradnja CARNeta

U tom periodu svakako je najznačajnija, i vjerojatno današnjoj generaciji najpoznatija, uloga koju je Srce obavljalo punih 17 godina (od 1992. do 2009.) - uloga mrežnog operativnog centra CARNet mreže (Network Operation Center - NOC), pri čemu možemo izdvojiti tri perioda/faze koje su (tehnološki) obilježile Srce NOC: početna faza interneta u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine kada je pokrenut CARNet kao projekt, ATM fazu CARNet mreže od 1995. do 2003. godine te (Gigabit) Ethernet CARNet fazu do 2009. godine. Podsjetimo, izgradnju mreže utemeljene na IP protokolu i uspostavu internetske veze Hrvatske sa svijetom "odradio" je tim Sveučilišnog računskog centra (Srca) u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže - Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet. Prva je internetska veza Hrvatske i svijeta uspostavljena 17. studenoga 1992. godine.

Slika: porast broja članica u CIX-u kroz godine. 2018. godine neki se ISP-ovi okrupnjavaju

CIX

Jedna od značajnih mrežnih infrastruktura Srca prošle godine proslavila je 20 godina postojanja. Dakako riječ je o CIX-u (Croatian Internet eXchange), hrvatskom središtu za razmjenu internetskog prometa udomljenom u Srcu, otvorenom za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne, tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže. CIX je od svojih početaka od skromih 1,9 TB (07/2003) do danas narastao više od 7000 puta, na 13,5 PB (07/2021). S njime smo prošli daleki put od neformalnog mjesta gdje se našlo dvoje zainteresiranih entuzijasta za poboljšanje usluge svojim korisnicima uz smanjenje troškova, na uređeni sustav s pravilnikom, strukturom i visoko pouzdanom uslugom.

StuDOM

Srce je pokrenulo i dugi niz godina bilo centar potpore za StuDOM - mrežnu infrastrukturu studentskih domova. To je u konačnici rezultiralo s više od 11.000 priključaka u studentskim sobama propusnosti do 1 Gbit/s što predstavlja najveću žičanu LAN infrastrukturu u Hrvatskoj, a pristup joj je usklađen sa standardom eduroam (R) te je kao takva među najvećim žičanim eduroam instalacijama na svijetu. Infrastruktura StuDOM obuhvaća 11 studentskih domova u 7 hrvatskih gradova.

Slika: srce.hr - prva hrvatska internetska domena

Vršna .hr domena

Srce je krajem 1992. godine u sklopu implementacije projekta uspostave nacionalne akademske i istraživačke mreže poduzelo nužne radnje za registraciju nacionalne internetske domene Republike Hrvatske, te je 27. veljače 1993. godine Internet Assigned Number Authority (IANA) registrirala i omogućila uporabu .hr domene koju je Srce administriralo sve do 31. prosinca 2011. godine. Također, od početka funkcioniranja nacionalne vršne domene Srce je pružalo uslugu sekundarnog domenskog poslužitelja. Dugi niz godina poslužitelj bjesomar.srce.hr bio je, u početku jedini, a kasnije jedan od obaveznih sekundarnih poslužitelja za domene ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja. Trenutno je bjesomar sekundarni domenski poslužitelj za više od 600 domena.

Tim

Rad „mrežara“ Srca u svakom slučaju nije monoton ni lagan. Ono što korisnik vidi kao (jednu) pogrešku, nama se zna protezati kroz više uređaja pa smo u većini slučajeva prisiljeni raditi dijagnostiku s kraja na kraj mreže, „skačući“ s uređaja na uređaj. U konačnici imamo više terminala na različitim uređajima pa se zna dogoditi da „skočimo“ i na pogrešni uređaj, ali o tim anegdotama nekom drugom prilikom.

Nositelj projekta: Srce
Oznaka: KK.01.1.1.08.0001
Vrijednost projekta: 196.802.438,11 HRK
EU sufinanciranje: 167.282.072,40 HRK
Razdoblje provedbe: 1.7.2017. - 1.9.2021.
Kontakt: hr-zoo@srce.hrwww.srce.hr/hr-zoo

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Mrežne infrastrukture i projekt HR-ZOO

Projektom HR-ZOO predviđena je izgradnja mreže koja će osigurati širokopojasnu povezanost sjedišta HR-ZOO te na taj način omogućiti implementaciju distribuiranih računalnih i spremišnih resursa. Nova mreža bit će izgrađena s kapacitetima prijenosa podataka od 100 Gbit/s i visoke pouzdanosti te će korisnicima osigurati usluge virtualnih privatnih mreže (L2VPN ili L3VPN). Ujedno će se projektom nadograditi i okosnica mreže CARNET.

Projektom će biti izgrađena i moderna mrežna infrastruktura podatkovnih centara HR-ZOO koja će povezati sve računalne i spremišne komponente osiguravajući mrežne usluge preklapanja i usmjeravanja te sigurnosti pri brzinama do 100 Gbit/s.