Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

  • 1972

Prvi tečajevi


Od same ideje o osnivanju Srca bilo je jasno da je, uz nabavu i razvoj opreme, obrazovanje stručnjaka za korištenje računala jedan od najvećih prioriteta. Stoga su se prvi tečajevi u organizaciji Srca održali već 1972. godine.

S obzirom na to da su osnivači Srca redom bili sveučilišni profesori i asistenti, tako su i nastavu zamislili kao onu na fakultetima. Tečajevi su se nazivali kolegijima, a sastojali su se od teorijskog i praktičnog dijela. Na kraju se polagao ispit i dobivala se potvrda. Neki od prvih tečajeva bili su posvećeni programskim jezicima FORTRAN (Formula Translation) i COBOL (COmmon Business Oriented Language). Učio se i EXEC 8, kontrolni jezik za operacijski sustav računala UNIVAC, te BASIC (Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code), a nešto kasnije i Pascal. S vremenom su kolegiji prerasli u tečajeve. Mijenjao se njihov sadržaj prema potrebama korisnika, ali i napretku tehnologije. Gotovo svaka nova godina donosila je promjene u obrazovnom programu, kao rezultat nastojanja da se kontinuirano unaprjeđuje kvaliteta tečajeva, a ponuda prilagođava brzom razvoju informacijsko-komunikacijske tehnologije i potrebama polaznika Srca.

U to vrijeme predavačima je na raspolaganju bila dvorana, ploča, kreda i grafoskop. Na folijama su se pripremali nastavni sadržaji i rukom pisali dijelovi programa. Papirnate kopije folija i pripremljene primjere programa dobivali su polaznici kao elementarni priručnik. Programski kod se upisivao i u predštampane obrasce namijenjene baš u tu svrhu.

Danas nezamislivo, nije bilo tekst procesora, tabličnog procesora, nije bilo terminala za potrebe nastave. Predavaonica se nalazila u prizemlju zgrade, a računalo na katu. Komunikacija s računalom obavljala se kolicima. Programi u obliku snopova bušenih kartica povezanih gumicama odvozili su se na kat, učitavali i obrađivali u sistemskoj hali, a nakon nekoliko sati vraćala su se kolica s ispisanim programskim listama, dumpovima za traženje grešaka i rezultatima obrade.

Današnji tečajevi održavaju se u modernim učionicama s najsuvremenijim alatima ili putem sustava za webinare, a polaznici mogu učiti i samostalno uz velik broj online tečajeva ili obrazovne materijale objavljene u otvorenom pristupu.

Dijelovi teksta nastali su na temelju intervjua s Anom Garvas Delić u Srce novostima broj 38.

Natrag

Pregled odabranih trenutaka