Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

  • 1984

Uspostavljena veza između Srca i EARN-a


U Europi je nakon eksperimentiranja s mrežom EIN 1984. godine uspostavljena mreža EURONET odnosno EARN (European Academic Research Network), mreža koja je služila za povezivanje akademskih računalnih centara Europe i pružala „gateway” prema SAD-u, odnosno BITNET-u. Obje mreže koriste se istim protokolom i adresnim prostorom. Prva veza Srca na europsku mrežu uspostavljena je 1984. godine posredstvom čvora u Institutu Jozef Štefan na čvor CREI (Centro di Ricerca sull’Economia delle Istituzione) u Rimu. U međuvremenu je na području bivše Jugoslavije organizacija PTT uspostavila uslugu za prijenos podataka na principu komutacije paketa tzv. JUPAK. Srce je ostvarilo priključak na JUPAK 1989. godine.

U Srcu je uspostavljen cjelokupan mrežni čvor utemeljen na računalu microVAX 3100 kojim je 15. srpnja 1990. godine uspostavljena veza na mrežu EARN/BITNET te COSINE/ IXI, DECNET i ostale svjetske mreže.

1994. organizacija EARN se udružuje s organizacijom RARE te iste godine mijenja ime u TERENA. TERENA se 2014. udružuje s organizacijom DANTE. Ime novonastale organizacije je GÉANT u čijem okrilju Srce i danas sudjeluje na mnogim projektima.

Dio teksta nastao je na temelju intervjua s Borisom Aurerom za Srce novosti broj 37.

Natrag

Pregled odabranih trenutaka