Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

  • 1992

Prvi mrežni servisi: javno računalo, gopher, usenet, www


1992. godine u Srcu je zaživjela usluga Javno računalo. Na javnom su računalu korisničke račune dobivali članovi akademske zajednice, ali i svi ostali građani RH. U Srcu su na javnim terminalima tijekom 24 sata mogli pristupati internetu: koristiti elektroničku poštu, pregledavati mrežne novine (engl. news, usenet), spremati i preuzimati datoteke (FTP), kasnije pregledavati web stranice i slično. Uz terminale, internet je izvan zgrade Srca tim korisnicima bio dostupan pomoću modemskih ulaza.

1993. godine Srce je uspostavilo prvi Gopher server za hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu CARNet. Gopher je internetski informacijski servis, prethodnik Word wide weba (www). Temelji se na istoimenom protokolu namijenjenom za distribuiranje, pretraživanje i preuzimanje dokumenata na internetu. Pomoću Gopher klijenta moglo se pristupati različitim Gopher serverima čiji se sadržaj pregledavao pomoću sustava izbornika koji su se sastojali od linkova na tekst, binarne datoteke, slikovne i zvučne datoteke, imenike, indeksna pretraživanja i telnet sesije. Pojavom Weba, popularnost Gophera naglo se smanjuje pa su danas gotovo svi Gopher serveri ugašeni.

Prvi eksperimentalni web poslužitelj uspostavljen je u Srcu 1993. godine, a prvi javno dostupni web poslužitelji uspostavljeni su 1994. godine. Webovi iz devedesetih godina prošlog stoljeća pregledavali su se, na primjer, pomoću programa Lynx (iz terminala, „tekstualni“ preglednik weba) i Mosaic (za korisnike s grafičkim operacijskim sustavima). U arhivi web stranica Srca nalaze se i prve službene stranice o ustanovi Srce (javni web Srca) iz 1996. godine (arhivirano 1997. godine).

News (Usenet) server za Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu pokrenut je na Institutu Ruđer Bošković. 1994. godine Srce je podatke preselilo na svoj poslužitelj te preuzelo njegovo održavanje. Usenet je distribuirani sustav poruka i odgovora na te poruke, služi za rasprave/razgovore na bilo koju temu koje su organizirane u grupe (news groups). Usenet ne koristi jedan, središnji, poslužitelj nego se sastoji od puno umreženih poslužitelja koji međusobno šalju news feedove. Korisnik može čitati i pisati poruke na lokalni poslužitelj koji održava pružatelj internetske usluge (devedesetih godina je to bilo Srce za mrežu CARNet).

Natrag

Pregled odabranih trenutaka