Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

2001

Obnova zgrade i računalne hale Srca

Srce i CARNET (koji je dogovorno, nakon osnivanja ustanove CARNET 1995. godine stekao privremeno pravo korištenja dijela zgrade Srca) 2001. su godine polazeći od zajedničkih interesa, a prije svega interesa korisnika - akademske zajednice u RH, te uz potporu i financiranje Ministarstva znanosti i tehnologije, zajednički pristupili adaptaciji zgrade Srca, želeći pri tome osigurati:

  • poboljšanje uvjeta rada Srca, kao i osoba zaposlenih u Srcu;
  • poboljšanje uvjeta rada CARNET-a, kao i osoba zaposlenih u CARNET-u, a što će biti ostvareno preseljenjem organizacijskih jedinica CARNET-a na zajedničku lokaciju u zgradi Srca;
  • poboljšanje funkcionalnosti zgrade kao središta akademske računalno komunikacijske mreže;
  • poboljšanje uvjeta za korisnike usluga Srca i CARNET-a u samoj zgradi.

Tijekom razdoblja 2001. - 2004. godine u potpunosti su uređeni 1. i 2. kat zgrade odnosno radni prostori za zaposlenike Srca i CARNET-a te je u potpunosti rekonstruirana računalna hala Srca, uključujući sustave dodatnog klimatiziranja i neprekidnog napajanja, čime su stvoreni preduvjeti za kvalitetan i pouzdan smještaj i rad računalne i komunikacijske opreme koja čini jezgru ICT infrastrukture sveukupne akademske i istraživačke zajednice u Hrvatskoj. Prenamijenjeno je prizemlje zgrade (bivši prostori garaža) u kojem su nastali novi, moderni i tehnički dobro opremljeni prostori za korisnike, uključujući četiri nove učionice. U prizemlju je smješten i novi prostor restorana, a uređeni su i okoliš te fasada zgrade.

Tehnički tim Srca osigurao je normalno i praktički neprekidno funkcioniranje svih ICT sustava za cijelo vrijeme rekonstrukcije zgrade i višekratnih preseljenja opreme unutar same zgrade. Za vrijeme adaptacije zgrade osiguralo se i funkcioniranje najznačajnijih službi na lokaciji Srca ili na jednoj ili više privremenih lokacija u ustanovama akademske zajednice. Tako su se tečajevi Srca tijekom školske godine 2001./2002., 2002./2003. i 2003./2004. održavali na lokacijama članica Sveučilišta u Zagrebu, s kojima je Srce potpisalo ugovore o suradnji i zajedničkim aktivnostima.

Slike: Garaže u prizemlju Srca prije prenamjene 2001. godine

Slika: Računalna hala Srca uoči preuređenja

Slike: Ulaz u zgradu Srca prije preuređenja

Slike: Preuređeno prizemlje Srca: novi prostori za korisnike, Helpdesk i učionice

Slike: Računalna hala Srca nakon preuređenja

Slike: Ulaz u zgradu Srca nakon preuređenja

Natrag

Pregled odabranih trenutaka