Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

  • 2002

Projekt European DataGrid


DataGrid inicijativu pokrenuo je CERN – Europska organizacija za nuklearna istraživanja iz Ženeve (Švicarska) s ciljem osnivanja velike mreže računala koja bi mogla međusobno razmjenjivati, pohranjivati i procesirati velike količine podataka u okvirima istog znanstvenog eksperimenta i računalne aplikacije.

Prepoznajući važnost tako velikog projekta kao što je DataGrid (projekt je uključivao više od 200 znanstvenika i istraživača, Europska unija je u njega uložila više od 9.8 milijuna Eura) i važnost uključivanja Hrvatske u europsku i međunarodnu Grid inicijativu, na poticaj tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split; Fakultet prirodoslovno matematičkih znanosti i odgojnih područja, Split; Institut "Ruđer Bošković", Zagreb; Prirodoslovno matematički fakultet – Matematički odjel, Zagreb i Srce u svibnju 2002. uspostavili su jedinstveni, multidisciplinarni i multiinstitucionalni tim koji je radio na osnivanju DataGrid centra u Srcu.

Uspostava DataGrid centra i računalnog klastera Isabella u Srcu rezultat je zajedničkog projekta tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije i Srca, a Hrvatska je time postala punopravni član Europskog DataGrid projekta.

Razvoj računalnih resursa utemeljenih na DataGrid konceptu još je tada bio u početnoj fazi i sudjelovanje hrvatskih znanstvenika u DataGrid inicijativi bio je dokaz znanja i praćenja svjetskih informatičkih trendova u Hrvatskoj.

Natrag

Pregled odabranih trenutaka