Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

  • 2002

Računalni klaster Isabella


Prvi računalni klaster, s 8 jednoprocesorskih čvorova, izgrađen je u Srcu u siječnju 2002. za potrebe projekta tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije, s ciljem priključivanja Hrvatske europskom projektu DataGrid, koji je pokrenuo i vodio CERN.

Isti je klaster, pod imenom računalni klaster Isabella, 8. svibnja 2002. godine stavljen na raspolaganje i akademskoj i istraživačkoj zajednici kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima te ih potaknulo na širu uporabu tehnologija računalnih klastera i razvoj paralelnih algoritama i modela u računalnim granama mnogobrojnih temeljnih i primijenjenih znanosti.

Od same uspostave 2002. godine do 2014. godine računalni klaster Isabella nadograđivao se kroz desetak nabavki različitih generacija računalne i mrežne opreme, što je prednost i fleksibilnost koje omogućava "klasterski pristup" izgradnji računalnih sustava za zahtjevna računanja (engl. High Performance Computing - HPC).

Specifičnost proširenja 2014. godine bilo je korištenje nove programske paradigme, uvođenje programskog sustava ScaleMP, koji omogućava spajanje više poslužitelja u jedno virtualno računalo (engl. Single System Image; SSI), na konfigurabilan način, ovisno o konkretnim potrebama korisnika, čime je računalni klaster Isabella, postao superračunalo.

U okviru nadogradnje 2018. godine uspostavljen je novi spremišni sustav ukupnog kapaciteta 765 TiB koji je zamijenio postojeće sustave ukupnog kapaciteta 200 TiB. Novi spremišni sustav omogućava čitanje i pisanje brzinom od 14 GB/s. Dodatno je tada uspostavljen i novi pristupni čvor s operacijskim sustavom CentOS 7.

Isabella je 2019. godine proširena s 12 grafičkih kartica NVIDIA Tesla V100. Grafičke kartice nalaze se na tri poslužitelja Dell PowerEdge C4140 od kojih svaki ima:

  • 4 grafička procesora NVIDIA Tesla V100
  • 2 procesora Intel Xeon Silver 4114 s ukupno 20 procesorskih jezgri
  • 384 GB radne memorije
  • lokalnog spremišta od 3.2 TB NVMe SSD diska.

Teoretska maksimalna učinkovitost ovoga proširenja jest 84 TFLOPS-a što je gotovo dvostruko više od učinkovitosti zadnjega velikog proširenja VELEbitom koji se sastojao od 1.792 procesorske jezgre i 4,5 TB radne memorije.

Ovim proširenjem Isabella je postala prvi sustav u Hrvatskoj koji pruža tenzorske procesorske jezgre optimizirane za područje umjetne inteligencije. Kako broj aplikacija u ovom području rapidno raste u svijetu, vjerujemo da će ovo proširenje infrastrukture biti značajan iskorak i za sve hrvatske istraživače.

Računalni klaster Isabella i danas je zajednički resurs svih znanstvenika i članova akademske zajednice u Hrvatskoj koji imaju potrebu za zahtjevnim računanjem, paralelnim procesiranjem ili studiraju, odnosno obavljaju istraživanja u tom području.

Natrag

Pregled odabranih trenutaka