Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

  • 2003

Giga CARNet


GigaCARNet bio je zajednički projekt CARNeta i Srca te najveći infrastrukturni projekt na CARNet mreži još od uvođenja ATM tehnologije 1997. godine. U okviru projekta Hrvatska akademska i istraživačka mreža, CARNet i Sveučilišni računski centar početkom 2004. godine uspostavili su 11 gigabitnih veza u zagrebačkom dijelu CARNet mreže. Od toga osam veza je bilo propusnosti 1 Gbit/s, a tri 10 Gbit/s. Tada je cjelokupna CARNet mreža udvostručila brzinu veze (622 Mbps => 1,2 Gbps) prema GÈANT-u – paneuropskoj akademskoj i istraživačkoj mreži koja je tada povezivala više od 3.000 istraživačkih i visokoškolskih ustanova širom Europe.

Prve ustanove spojene gigabitnom brzinom na okosnicu CARNet mreže bila su studentska naselja “Stjepan Radić“ i „Cvjetno naselje“ koji su spojeni u okviru projekta StuDOM. Gigabitna infrastruktura omogućava pokretanje distribuirane obrade podataka pri zahtjevnijim projektima unutar hrvatskog istraživačkog prostora, kojeg povezuje CARNet mreža. Dobar primjer projekta koji se temelji na ideji brze mreže bio je CroGRID, koji je tada bio u svojim počecima, a trebao je osigurati uspostavu i uporabu računalnog i informacijskog grida u Hrvatskoj i njegovo povezivanje sa sličnim međunarodnim inicijativama.

Srce je u okviru poliprojekta CroGRID sa suradničkim ustanovama sudjelovala u uspostavi računalne infrastrukture koja je bila ključno povezana s razvojem gigabitne mrežne infrastrukture. Voditelj projekta "Giga CARNet" bio je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

Natrag

Pregled odabranih trenutaka