Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

  • 2003

Projekt ustroja lokalnih računalnih mreža studentskih domova StuDOM


Zamisao o ustroju lokalnih računalnih mreža studentskih domova nastala je 2003. godine u Sveučilišnom računskom centru koji je ideju predstavio tadašnjem Ministarstvu znanosti i tehnologije pod imenom Projekt ustroja lokalnih računalnih mreža studentskih domova – StuDOM.

Cilj projekta bio je povezivanje na Internet svih studentskih soba i zajedničkih studentskih prostora. Projekt je izvođen u nekoliko faza, a nakon druge faze velikom svečanošću koja se održavala istovremenu u tri grada Zagrebu, Rijeci i Splitu, tadašnji ministar znanosti obrazovanja i športa prof. dr. sc. Dragan Primorac infrastrukturu je službeno predao na korištenje.

Zadnja faza projekta završena je 2007. godine čime je u sve studentske domove u Republici Hrvatskoj uveden Internet, a Hrvatska postala prva zemlja na svijetu koja je dovela Internet u sve sobe svih studentskih domova u Hrvatskoj.

Koordinacija i tehnička briga o projektu u svim fazama izgradnje povjerena je Sveučilišnom računskom centru kao središnjoj infrastrukturnoj ustanovi na polju informatičke i komunikacijske tehnologije u sustavu visokog obrazovanja, koja ima dugogodišnje iskustvo u vođenju i realizaciji takvih velikih projekata.

Sveučilišni računski centar vodio je Centar potpore StuDOM-a, a usluga je ugašena 2020., čime su Studentski centri u potpunosti preuzeli brigu o izgradnji i održavanju infrastrukture.

Natrag

Pregled odabranih trenutaka