Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

  • 2006

Prvi online tečajevi dostupni u sustavu za e-učenje


Srce je daleke 2004. godine započelo s pripremama za uvođenje e-učenja u svoje obrazovne programe, a taj se proces nastavio i u 2005. godini, kada je počeo rad na tri pilot-projekta udaljenog učenja. Krajem te godine u Srcu je eksperimentalno instaliran prvi sustav za e-učenje, u okviru suradnje s tvrtkom IBM Hrvatska. Sustav je bio povezan sa sustavom AAI@EduHr, zbog čega je prijava u sustav za članove akademske zajednice bila brža i jednostavnija. Rad na prva tri online tečaja dovršen je 2006., a zbog svoje raznolikosti odabrani su tečajevi: ECDL M1: Osnovni koncepti informacijske tehnologije, ECDL M4: Tablične kalkulacije (MS Excel) i Osnove sigurnog rada u MS Windows XP. Popis dostupnih tečajeva je u 2007. godini dopunjen s 12 tečajeva u suradnji s Algebrom.

Do 2011. godine svi su online tečajevi dostupni putem sustava za e-učenje bili namijenjeni samostalnom učenju, no početkom 2011. godine završena je izrada nastavnih materijala za tri tečaja u okviru programa EUCIP (European Certification of Informatics Professionals) Core. Riječ je o prvim online tečajevima koji su uključivali i vodstvo mentora.

Tijekom 2012. godine implementiran je i s radom započeo novi sustav za udaljeno učenje za potrebe online tečajeva Srca, koji se temeljio na sustavu Moodle, a na istom sustavu temelji se i današnji sustav za online tečajeve Srca.

Sustav za e-učenje od prvog je dana bio povezan sa sustavom AAI@EduHr. Kako bi se i drugim korisnicima omogućila jednostavnija i brža prijava, 2018. je sustav povezan i s Nacionalnim identifikacijskim i autentifikacijskim sustavom (NIAS) te je polaznicima online tečajeva Srca omogućena prijava u sustav za e-učenje uporabom vjerodajnica za pristup sustavu e‑Građani.

Danas, na kraju 2020. godine, u sustavu za online tečajeve Srca registrirano je preko 17 000 korisnika.

Natrag

Pregled odabranih trenutaka