Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

  • 2006

Srce u projektu EGEE II


Projekt EGEE-II (engl. Enabling Grids for E-sciencE) pokrenut je 1. travnja 2006. u sklopu Šestoga okvirnog programa Europske unije (engl. 6th Framework Programme, FP6). Osnovni cilj projekta bio je uspostava europske grid infrastrukture kao potpore europskim znanstvenicima.

Srce se u EGEE-II uključilo kao predstavnik CRO-GRID JRU (CRO-GRID Joint Research Unit) s glavnim ciljem da se sudionici hrvatskog projekta CRO-GRID i infrastrukture, koja nastaje u sklopu CRO-GRID-a povežu s ovom najznačajnijom europskom računalnom infrastrukturom.

Samo sedam dana nakon službenog početka projekta u Srcu je završena instalacija prvog EGEE-II sjedišta pod nazivom egee.srce.hr.

Nakon uspješno provedene certifikacije, od 10. travnja 2006. sjedište je bilo u punoj produkciji. Sastojalo se od šest Sun poslužitelja s četiri procesorske jezgre, što je činilo ukupno 24 jezgre. Uz računalnu moć, sjedište je pružalo korisnicima podatkovni poslužitelj kapaciteta 500GB. Sjedište egee.srce.hr je prvo od dogovorena tri EGEE-II sjedišta. Preostala dva su uspostavljena na Institutu Ruđer Bošković i FESB-u.

U okviru projekta certifikacijski autoritet SRCE CA priznala su međunarodna tijela TERENA TACAR i EUGridPMA (engl. European Policy Management Authority for Grid Authentication in e-Science), čime je ostvaren osnovni preduvjet za uključivanje hrvatskih korisnika i sredstava u globalne grid sustave. Uporabom u Srcu razvijenoga proširenja sustava Nagios uspostavljen je i aktivni nadzor EGEE grid sjedišta i središnjih servisa u Federaciji središnje Europe.

Srce je nastavilo sudjelovati u izgradnji svjetske grid infrastrukture u projektima koji su slijedili: EGEE-III, EGI-InSpire, EGI-Engage, EOSC-hub, EOSC-Future i EGI-ACE. Inicijalno predloženi sustav za nadzor prerastao je u ARGO - sustav za nadzor servisa putem mreže, slanje obavijesti u slučaju incidenata te izradu izvještaja o dostupnosti i pouzdanosti rada servisa.

Natrag

Pregled odabranih trenutaka