Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

  • 2017

Povelja Republike Hrvatske


Odlukom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Srcu je 17. studenog 2017. godine dodijeljena Povelje Republike Hrvatske za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Republici Hrvatskoj. Povelju je u ime Sveučilišnog računskog centra primio ravnatelj dr. sc. Zoran Bekić.

Povelja Republike Hrvatske dodjeljuje se međunarodnim organizacijama, pravnim osobama, stranim državnicima te hrvatskim i stranim državljanima za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske te za doprinos znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku Republike Hrvatske.

Ideja o stvaranju zajedničke nacionalne računalno-komunikacijske infrastrukture i uvođenja Interneta u Republici Hrvatskoj počela se realizirati  1991. godine u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (Srce). Dana 3. listopada 1991. godine osnovano je koordinacijsko tijelo za uspostavu hrvatske edukacijske računalne mreže.

Na taj dan, u ratnom okruženju, održan je prvi sastanak Odbora za Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu – CARNet. Odbor je imenovao tadašnji ministar znanosti, tehnologije i informatike prof. dr. Ante Čović, a cilj mu je bio organiziranje mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Republici Hrvatskoj i cijelom svijetu. Također, posebno treba istaknuti aktivnu potporu Odboru tadašnjeg zamjenika ministra, a kasnije i ministra prof. dr. sc. Branka Jerena.

Poseban doprinos razvoju Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet svakako je dao Sveučilišni računski centar (Srce) Sveučilišta u Zagrebu. Djelatnici i suradnici Srca aktivno su podupirali izgradnju i održavanje mreže CARNet, uspostavu ustanove CARNet kao i razvoj brojnih naprednih usluga i servisa za krajnje korisnike CARNeta.

U prvim godinama, uz izgradnju računalno-komunikacijske mreže prema svim akademskim ustanovama u Republici Hrvatskoj, ostvarena su dva bitna iskoraka: uspostava prve internetske veze Hrvatske prema svijetu, 17. studenog 1992. godine, čime je započelo doba Interneta u Republici Hrvatskoj, te tri mjeseca kasnije, 27. ožujka 1993. registracija i početak rada nacionalne vršne internetske domene .hr. U to ratno vrijeme, CARNet mrežom su aktivno prenošene informacije o ratnim zbivanjima u RH te se na taj način probijala medijska blokada u kojoj se našla naša mlada država .

Natrag

Pregled odabranih trenutaka