Sve informacije o Srcu i uslugama pronađite na javnom webu Srca.

  • 2019

CRO NGI postaje HTC Cloud


Krajem 2019. godine Srce je predstavilo novu uslugu HTC Cloud koja pruža konceptualno novu platformu za potrebe naprednog računanja i složenih analiza podataka, temeljenu na paradigmi računarstva u oblaku (engl. cloud computing).

Napredno računanje se tradicionalno provodilo na platformama za računarstvo visokih performansi (engl. High Performance Computing, HPC) poput superračunala ili računalnog klastera Isabella, na platformama za računarstvo s velikom propusnošću (engl. High Throughput Computing, HTC) poput Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI) koja se temeljila na grid paradigmi.

Razvojem novih posredničkih sustava u području računarstva u oblaku, HTC platforme u svijetu počinju prelaziti na arhitekture koje se temelje na paradigmi računarstva u oblaku. Jedan od najpoznatijih primjera takve platforme je EGI FedCloud koji je sastavni dio infrastrukture EOSC (engl. European Open Science Cloud).

HTC Cloud Srca temelji se na otvorenim sustavima OpenStack – posredničkom sustavu za računarstvo u oblaku, i Ceph – posredničkom sustavu za uspostavu raspodijeljenog spremišta. Odlika je HTC Clouda da osigurava fleksibilnost kod uporabe i pokretanja proizvoljnih programskih sustava i aplikacija, prvenstveno onih koji trebaju značajne računalne resurse za postizanje svojih ciljeva. Ovakva fleksibilnost nije moguća na tradicionalnim okolinama za napredno računanje poput klastera ili grida

Natrag

Pregled odabranih trenutaka